Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2013 09:17 - В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ: Един гений в малцинство
Автор: 4aiotgluhar4e Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7365 Коментари: 12 Гласове:
25

Последна промяна: 01.11.2013 19:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     В последно време хич не ми е до Интернет, но тези дни един призрак броди из страната и аз, понеже нося котешка душа, не мога да не реагирам на нещо, което мърда. Ще кажете смахнала се е, какъв призрак й се привижда. Ами такъв - млад, лудоглав, ентусиазиран и наивен, със студентска книжка в джоба. Събуди се, остави сиротни библиотеките и дискотеките и взе да развява знамето на морала. Децата ни, дето си мислехме, че друго освен чалгата и на баницата мекото не ги интересува, ни посочиха с пръст и ни казаха в прав текст, че се провалихме, че превърнахме държавата в зоопарк, че търпим да ни подхвърлят дребни мръвки и ги плащаме с фалшиво чувство за свобода. Аз лично се срамувам и се чувствам виновна. Не знам за кое повече - за това, че тъпо и упорито гласувах и пращах в Парламента идиоти, или за това, че плащах данъци и хранех наглеци и илюзии, или за това, че се съхранявах като вътрешен емигрант, в себе си, или за това, че не емигрирах. Моите идеали за демокрация катастрофираха. Но много искам идеалите на събудилите се наши деца да останат живи, да не се спихнат представите им за морал, за тях човек да е равнозначно на почтен човек. И много ме боли, че срещу тези идеали се надигна онова безлично, но многогласно морализаторстващо чудовище, което се опитва да удуши порива в прегръдката на "Не знам как е, ама и така не е". Страшно е роб да те учи на свобода, мръсник - на хигиена, сатрап - на демокрация. И журналистиката, чиято роля е да е санитар на обществото, да се държи като чакал в градски покрайнини и да разнася боклуците и вонята от сметището.
     Тези дни не спирам да мисля как в днешната ситуация, когато се решава да я има ли България, биха реагирали Ботев, Левски, Бенковски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Дали щяха да посочат с пръст студентите, окупирали аудиториите, и да кажат "Вие сте малцинство!"? И какви щяха да бъдат днешните "демократи" и пишманжурналя, които проклетисват децата и пръскат слюнка от злоба, ако живееха по времето на Ботев и Левски? За първото се досещам, за второто - също. То, за второто много акъл не се иска, Иванчо Хаджипенчович има достатъчно достойни потомци и днес.
     Политик и муха, казват, се убиват с вестник. Ама у нас не е така: мухите си летят свободно, вестниците веят на политиците, а се опитват с думи да убият децата ни. Или поне да ги добутат до терминал 2. И някои ректори си мечтаят за това. Защо, питам се, тези уж умни хора с претенции, стоят на клона и махат брадвата.
      И както винаги, когато не мога да намеря отговор, отварям фейлетоните на Ботев. С него се лекувам, той ми казва, че не съм в страната на кривите огледала, че ние сме си криви. Почти сто и петдесет години са се изтъркаляли, светът е век и половина напред, а ние що бой изядохме и... нищо! Ако има нещо, за което съм съгласна със СакскобурггоРски, това е теорията за чипа. Ами сбъркан е. Как иначе може да се обясни това, че тичаме на място и като волове търпим да ни яхат магарета?
     Но стига съм ляла размисли и страсти :) Днес будители почитаме. Да прочетем Ботев, който използва думите като камшик и за който съм сигурна, че в сегашната ситуация щеше да е в малцинство и с малцинството. Не питайте защо, той с живота си е дал отговор...
 

Длъжностите на писателите и журналистите

 

 

Христо Ботев

 

Послушайте, мои мили гълъбчета, моите старешки съвети и възползувайте се от обстоятелствата. Който от вас остане без работа и няма с какво да живее, който от вас изпадне и не може да прехрани жената си и децата си и който от вас има намерение да стане "благороден" просяк и да живее по-лесно от "неблагородните" просяци, ние го съветоваме или да стане учител, или да пише различни книжки, или да издава вестник. Тия три занятия са и лесни, и полезни, и честни, и сити. А нашата публика? - Не грижете се за тая публика. За тая публика между ахтоподът и шопските цървули в Мраморно море, между кокошката и гаргата и между Мемиш паша и Нютона не съществува никакво различие. И така, купете си пера и мастило и захванете своите занятия, колкото се може по-скоро, защото днешнйото развитие на българския народ е най-благоприятно за врабците.
Слушайте и това. Ако някой се осмели да ви каже, че сте бездарни, че сте луди, че не знаете какво говорите и че мозъкът ви се намира в петите, то го изпсувайте с хамалски виражения, наречете го шпионин и народопродавец, кажете му, че той е продал совестта си и перото си на японците, на абисинците - това е се едно, - и помолете публиката да го не слуша и да не принимава думите му за факти. Разбира се, че публиката има свои слабости, следователно вие, ако искате да попаднат вашите думи на здраво място, сте длъжни да похвалите по-млечните крави и да им дадете титли: "сахарчица", "халвица", "високоблагородия" и пр.

Слушайте, братя врабци и цанцугери! Аз мога да ви уверя, че ако послушате съветите ми и ако се възползувате от обстоятелствата, то вашата прехрана е обезпечена и вашето име ще да се почита и уважава от восток до запад. Но тежко ви и горко ви, ако похвалите някой сиромах, някой хъш или някой западнал търговец! Ако направите подобно престъпление, то работата ви е спукана. Чорбаджиите не обичат оние писатели, които турят имената им на един ред със сиромасите. Вардете се. Слушайте още и това.
Ако някой чорбаджия ви помоли да го не хвалите във вестника си и да го не срамите пред ония, които познават неговите "несъществующи" благодеяния, то вие го не слушайте. Маслото не разваля яденето, а похвалата не произвежда пагуба за кесията. "Кроткото агне от две майки суче" - говори българската пословица, а в пословиците се заключават стари истини. Хвалете и не бойте се. Хваленето не иска хляб и топли обуща, а за лъжите не вземат нито гюмрюк
1, нито бедел-парасъ2.
Вашата стока ще се продава без акциз и без полицейски надзор, следователно - вие и вашето домочадие можете да бъдете съвсем спокойни. Ако някой от вашите граждани направи някое беззаконие и ако тоя гражданин ви плаща акуратно за годишното течение на вестника, то и в такъв случай вие сте обязани да премълчите и да не говорите за това беззаконие. Ако премълчите, то няма да ви се отяде от езика, а ако не премълчите, то няма кой да ви каже "аферим". Секи човек има свои грехове и сяка душа се бои от адските духове, следователно мълчанието е една от ония добродетели, които се похваляват от сяко пъповъзвишение и от сяко щастливо миропомазание. "Ох, агне мое, мълчанието е голяма добродетел" - говорят калугерите на своите неопитни почитатели, които се приготовляват да бъдат техни ублажители. "Ах, чедо мое, мълчанието е Христова добродетел" - говорят духовниците на елеокожите вдовици, които се приготовляват да живеят "о господе". "Ех, мой синко, мълчанието е една от най-главните комерчески добродетели" - говори пъповъзвишеното величество на своите подчинени, които му помагат да се кълне пред купувачите си и да лъже и с ушите си. Идете после това и не говорете, че мълчанието е голяма добродетел!
После мълчанието върви смирението. Ако желаете да ви хвалят хората и ако ви се иска да живеете наготово, то свивайте полите си даже и пред ония свои благодетели, които ви хранят само с мазни обещания. Пословицата, която казва, че "по-добре днес попарник, нежели до неделя тутманик", няма никакво значение за журналистите. Кой знае из коя дупка ще да изскокне заец? С една дума, вие сте длъжни в това отношение да бъдете много по-чисти и много по-кротки христиени, нежели Дорчо ефенди. "Ако някой (богат човек) ви удари плесница по едната страна, то вие му обърнете и другата"; а ако някой (богат човек) ви каже, че сте глупави и че не знаете какво бръщолевите, то идете на другия ден и помолете го да ви даде добър и умен съвет за това или за онова ваше предприятие. Ако направите така, то бъдете уверени, че след няколко недели вашето име ще да се прослави по сичкия град и вие ще да бъдете наречени благонадежден и разумен човек.

Третята длъжност на писателите и на журналистите е да просят деликатно и да подмамят своите благодетели с особено изкуство. Ако имате намерение да издавате "Напредок" или "Хитър Петър", то отваряйте ушите си и не лапайте мухите. Когато чуете, че някой базергяни3 е получил наследство или че е спечелил 20-30 хиляди гроша с някоя леснина, то идете на другия ден при него (в това време той тряба да има кеф), разкажете му своето незавидно положение, обвинете времето и скъпията (и скъпията е богоугодна на пъпестите базергяни) и явете му умилително и сладкозвучно, че вашата най-голяма дъщеря е порасла вече и че възрастта й ви задава големи грижи (N.B. Даже и женените сърца биват нежни към порасналите дъщери). Когато извършите сичкото това, то повдигнете малко страните си, захлупете отчасти очите си, поухилнете се кисело и помолете великия патриотин да запише няколко екземпляра от вестника ви и да ги хариже на сиромашките деца. Слушайте и това: ако тоя благодетел на човеческия род ви каже, че той няма време да чете и че вашият вестник му се не харесва, то и в такъв случай не губете куража си. "Не четете, а сичко знаете" - му кажете вие и вашият успех ще да влезе сам в джеба ви. А какво трябва да пишете в своите книги и вестници и какви идеи сте длъжни да проповядате? О, за това не трябва ни да мислите. Земете пример от "Хитър Петър", поучете се из "Гражданин", възползувайте се от програмата на "Напредок", приемете направлението на "Източно време", усвойте клисурските идеи на отец "Век", изучете премъдростите на "Дунав", оженете се за "Училището", нахрапайте се из "Читалището", и вашата работа е свършена. Ние не живеем вече в оние темни времена, когато нашите писатели и журналисти ходеха да търсят душевна храна по гръцките купища и по турските кавенета. Днес царува XIX век. Разбира се, че ние говорим тук не за Балабановия "Век". Тоя "Век" не прилича даже и на своя брат "Напредок", когото самата природа е създала отличително от сичките други живи същества. В нашия деветнайсети век българската литература се е обогатила даже и с такива съчинения, които ще да научат Паничката да слуша, г-на Ангелаки Савича да мисли, Найденова да блее, г-на Геновича да сънува, отца Балабанова да преде, а дяда Блъскова да плете чорапи.

1. Мито.
2. Пътен данък
3. Търговец

Фейлетонът можете да дочетете 
тук.

Честит празник на всички, които смятат, че има смисъл да се буди народната свяст!






Гласувай:
26



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bven - Честит празник на всички действащи будители!
01.11.2013 15:45
Нека пазим свято паметта на оставилите диря в историята ни светли имена! Време е да подкрепим тези, които се борят името ни да не остане само хартийка. И нека не забравяме, че в нормалните страни за всяка уличена лъжа лъжецът носи наказателна отговорност, а ако заема политически пост - си подава оставката! С достойнство!
Амин!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Чудесно есе си направила и много ...
01.11.2013 18:10
Чудесно есе си направила и много сполучливо си го свързала с творчеството на Ботев. Има за какво да си спомним и замислим. Да нри е честит празника на стари и нови народни будители!!
цитирай
3. tili - Здравей, Чайче!
01.11.2013 19:05
На теб не мога да не честитя :)
цитирай
4. 4aiotgluhar4e - Здравей, Бвен!
01.11.2013 19:57
bven написа:
Нека пазим свято паметта на оставилите диря в историята ни светли имена! Време е да подкрепим тези, които се борят името ни да не остане само хартийка. И нека не забравяме, че в нормалните страни за всяка уличена лъжа лъжецът носи наказателна отговорност, а ако заема политически пост - си подава оставката! С достойнство!
Амин!

С достойнство казваш? Достойнството е дефицитна стока по нашите ширини. Колкото по-високо в политическата йерархия е човекът, толкова по-миниатюрно е достойнството му. Същото се отнася за слугите му. Доказателството съм го публикувала, писано е преди 150 години и какво? "Свестните у нас считат за луди."
Честит празник!
цитирай
5. 4aiotgluhar4e - Здравей, Вени :)
01.11.2013 20:25
kasnaprolet9999 написа:
Чудесно есе си направила и много сполучливо си го свързала с творчеството на Ботев. Има за какво да си спомним и замислим. Да нри е честит празника на стари и нови народни будители!!

Благодаря! Не е есе, кантарът се клати така :) За мисленето... има какво да се мисли, но по-добре е да направим нещо, че днес празникът много горчи.
цитирай
6. 4aiotgluhar4e - На теб не мога да не честитя :) Т...
01.11.2013 20:27
tili написа:
На теб не мога да не честитя :)

Тили-Лили, много ти се радвам, като те открия на едно друго място. И аз те поздравявам!
цитирай
7. makont - Чайче, аз вчера бях много заета, но днес може също, нали,
02.11.2013 11:21
честит Празник и поздрав за твоята позиция и съпричасност към това, което правят децата ни, и поздрав за това, че винаги намираш начин да го пречупиш през творчеството на някой известен будител. И аз съм с две ръце "ЗА", за това да се промени моралът в това общество, да спрем да проявяваме търпимост към всичкото това злочестие, което се стоварва над главите ни, и като не можем да се справим сами, поне да подкрепим децата си. Силата е в тях. Прегръдки и хубав уикенд!
цитирай
8. eleonoraknyazheva - Добре казано!
03.11.2013 00:54
И от мен, на патерици, честит ден на будните!
:)
цитирай
9. 4aiotgluhar4e - Здравей, Майче :)
03.11.2013 18:20
makont написа:
честит Празник и поздрав за твоята позиция и съпричасност към това, което правят децата ни, и поздрав за това, че винаги намираш начин да го пречупиш през творчеството на някой известен будител. И аз съм с две ръце "ЗА", за това да се промени моралът в това общество, да спрем да проявяваме търпимост към всичкото това злочестие, което се стоварва над главите ни, и като не можем да се справим сами, поне да подкрепим децата си. Силата е в тях. Прегръдки и хубав уикенд!

Благодаря за разбирането! Разбира се, че не е късно! Такова успано племе сме, че имаме нужда всеки ден дълго време някой да ни друса, за да излезем от телешкото си съзнание.
Поздреви и услимки и на теб!
цитирай
10. 4aiotgluhar4e - Благодаря!
03.11.2013 18:21
eleonoraknyazheva написа:
И от мен, на патерици, честит ден на будните!
:)

цитирай
11. zaw12929 - Студентите са над 25 000 и събъде...
04.11.2013 17:54
Студентите са над 25 000 и събъдените са тезуюи над... дригите не, че спят, а си ходят на лекции и се готват за изпити ... защо ли?
цитирай
12. sande - Поздрави, Чайче!
04.11.2013 18:33
За мен Христо Ботев и днес продължава да бъде Народен будител, безспорен, от най-висока класа и невероятно актуален.
Неговият подвиг е земен и реален и същевременно представлява бляскава метафора. Той се изправя срещу Отоманската империя "с гол в ръката нож" ... Неговите момци са 200 души. Това болшинство ли е? И какво е преживял, когато вижда как робът продължава да спи. Само контрапротест няма. Това ли е разликата, си мисля, от онова време и сегашното, което прилича на робско. Ако ни види отнякъде Христо Ботев, хич няма да ни хареса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 4aiotgluhar4e
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1872297
Постинги: 130
Коментари: 3956
Гласове: 13944
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031