Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2011 21:03 - ЗА ЧОВЕЦИТЕ С БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ
Автор: 4aiotgluhar4e Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7942 Коментари: 24 Гласове:
40

Последна промяна: 13.01.2011 21:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
http://masterpiece08.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/01/13/za-syda-choveshki.666662

    Този постинг е предизвикан от публикация на masterpiece08, която прочетох снощи по малките часове и заради която не заспах до сутринта. Ако беше пусната от някое хвъркато, което си брои оргазмите в блога, хич нямаше да му обърна внимание и да си хабя клавиатурата, но случаят не е такъв. Аз влизам в нейния блог, защото го харесвам. Тя ми е подарила много приятни часове и смятам, че сме от една порода. Дължа и обяснение и, колкото и да е глупаво да обясняваш емоции, ще се опитам да го направя. Даже грешно се изразих, искам да обясня. На
nicodima също.
     Не зная на какво се дължат реакциите на другите, но допускам, че детската смърт пусна духа от бутилката. Зная, че не е първата, за съжаление, не вярвам, че ще е последната. Ние живеем в слаба държава, в която населението е формирало едно болно общество. Нито една система у нас не работи нормално. Нито една! И това не е от вчера. А ние стоим като телета, търпим да ни яхат всякакви боклуци, а което е свястно, е неопитно, и пак се учи да стриже на наш гръб. Как да работят системите, като правилата си противоречат, а елементите дори не се осъзнават като част от система?
     Ако не сте разбрали какво искам да кажа, пояснявам: всички сме виновни. Мрънкаме, кръшкаме, не работим или работим лошо, гледаме нередности и си траем, нарушаваме правилата и смятаме, че това е наше право, мразим корупцията, но само когато сме от страната на даващите и т.н. Няма нужда да изброявам повече, знаете приказката за българския казан. Добавете и професионалните прегрешения, които в съсловията се смятат за израз на извоювана свобода, но останалите приемат като разюзданост и свободия, и ето ви цялата картина. Хаос и тотална липса на морал, които се разпространяват като метастази. Свестен не можеш да останеш. Скоро в един коментар цитирах Ботев, сега пак ще го направя: "Свестните у нас считат за луди." Ако стоиш и чакаш на светофар да светне зелено, си будала; ако не засечеш другарчето в другия автомобил, си лузър; ако останеш след работно време, за да си свършиш работа, си натегач. Разбира се, че има и изключения, но общата картина е такава. Единственото, което остана свято за българското племе, са децата.
     Смъртта на Гери по Коледа предизвика потрес, защото напрежението се трупаше с години. И защото беше пресен споменът за бебето в Горна Оряховица. Поне по отношение на децата си, сме запазили чувствителност. Аз лично реагирах заради видимите безхаберие, немарливост, измиване на ръце и абсолютна липса на милосърдие и съпричастност.
     Много уважавам хората с бели престилки, които са запазили способността си да съчувстват на пациента. Имам много приятели лекари, които ми казват, че хладнокръвието е много важно и сигурно е така, защото грешките обикновено се дължат на неизвестност или на емоции. Но пациентът не е само физика. докторе! Болният човек почти винаги е двойно болен - боли го някой орган и едновременно с това му боледува душата. Лекарят не може да не знае, че за нас болницата не е ежедневие. Когато се разболеем, ни нападат страх от болката и ужас от неизвестността. Да не говорим за тресенето на родителската душа, когато детето е болно. Ето това е забравил Маджунов и това предизвика реакцията ми. В един коментар го нарекох душевен мазол. Не му е трепнало сърцето пред вида на страдащото дете и притеснените родители. В случая даже не става дума за липса на съпричастност! Милост няма в този човек! Да не говорим, че в медицината има и едно нещо, което се нарича грижа за болния. Днес, след като видях държанието му пред Парламентарната комисия по здравеопазване, смятам, че много меко съм се изразила. Знам, че за да си позволиш да съдиш, трябва да си безгрешен, а както вече казах, никой не е такъв. Но, за Бога, как да не реагираш след такова мръсно поведение?!? Та този човек без капка срам хвърли вината върху колегите си! А докторът, който е опитал да спаси детето, каза, че все пак Маджунов е отличен специалист. И получи за благодарност кофа помия...
     Е, на мен не са ми необходими медицински документи, за да си направя извода, че имаме случай на човешка недостатъчност. Какво като е направил 10000 успешни интервенции и само Гергана е умряла? Професионализмът и немарливостта не са на двете страни на везната, за да се уравновесяват. Те са от едната страна и ако един лекар е допуснал смърт, която е можело да бъде предотвратена, съдът да се произнесе. И Бог да го съди! Но обществото има правото да попита как така системата търпи подобна мърлящина от човек, който е поел ангажимент да спасява животи! При това забележете, този човек е университетски преподавател. Той подготвя бъдещи лекари. Не искам да споменавам финансовата страна на въпроса, защото там блатото е още по-дълбоко и вони, не ти е работа!
     Има и още една причина, поради която реагирах. Няколко пъти вече коментирах, че имам основание да пиша думата лекар с главна буква, защото съм свидетел на пресен пример за лекарски подвиг. Да, един самоотвержен екип направи невъзможното да спаси детето на приятелката ми. За тези хора нямаше Коледа и Нова година, те воюваха със смъртта. Много бих искала да разкажа за тях и да им напиша имената, но се въздържам, заради решението на родителите да дадат гласност на случая по подобаващ начин. Нали разбирате, това е част от химна на живота! Аз не искам тези ЧОВЕЦИ с бели престилки да носят дамга, да бъдат слагани под един знаменател с Маджунов.
     За никого не е тайна, че в основата на проблемите стои поставянето на здравеопазването на търговска основа. В пазарната икономика е така, но в държавите, в които съдебната система и църквата са си на мястото, има корективи. У нас такива няма! Нещата в общи линии се свеждат до "Оплачи се на арменския поп!". Ако не направим нещо, скоро ще сме свидетели на саморазправи и пострадали доктори. Не искам това да се случи и смятам, че единственият начин да се уталожат духовете, е да започнат промени.  По тази причина реагирах най-вече. Социологическите изследвания показват, че обстановката е критична. Но и без тях бърз преглед на форумите показва, че циреят всеки момент ще се спука. Пази Боже!
     Затова и подкрепям протеста пред ИСУЛ. Надявам се да е мирен, възпитан и да не се поддаде на провокации.
     И харесвам сайта! Благодаря на момчетата, които му посветиха мисъл, време, усилия и пари (Алекс, не ми се карай!)! Предлагам в него да има и раздели за добри практики и благодарност към хората с професионализъм, морал и сърце.
     Това е. Извинете ме за дългия текст, но имах нужда да си го кажа. Ако знаех как, бих спряла брояча до пускането на следващия си постинг, защото това не е PR. Впрочем, на дежурните обвинители ще кажа, че ако правех такъв, те въобще нямаше да разберат.




Гласувай:
41



1. krotalka - Поздравления за написаното!
13.01.2011 21:25
Мнението ми е почти същото! В някои постинги е наречен некъдърник, не съм съгласна с това и написах, че не е некъдърнник а е проявил немарливост, небрежност и бездушие в случая с Гегана. Може да е много добър специалист, но това не му дава право да се мисли за Бог и човек над закона. Останах възмутена от изказванията му, че всички други са сгрешили, само той си е свършил безгрешно рабоотата?!
Той ще опере пешкира заради натрупаното недоволсвтво в хората от всички неуредици в здравната ни система.
цитирай
2. анонимен - хъммм)))
13.01.2011 21:28
понеже някак си се усещам виновник за викането на Маджунов и се опитвам да следя темата (напоследък май пиша повече коментари, отколкото постинги) та да си кажа и тук:
ПРЕДИ ДА СЕ ПОЯВИ СЛУЧАЯ ГЕРИ БЛОГ.БГ МИ БЕШЕ ЗАБАВЛЕНИЕ.
Къде повече, къде по-малко.
Участвах в скандалите (блогърски) , някои даже май ги предизвиках и аз)))
В МОМЕНТА, В КОЙТО ВИДЯХ РОДИТЕЛИТЕ НА ГЕРИ ПО БТВ И НЕЩО СЕ ОБЪРНА!
Уж минавам за спокоен и уравновесен, ама този път полудях
Светна ми пред очите, че това, че синът ми попадна на професор Улевинов (за мен - НАЙ-ДОБРИЯ ДЕТСКИ УНГ) и това май го е спасило. Другата опция беше ИСУЛ, където можеше да попадне и на лицето Маджунов.
И направо издивях!
Ама много.
И БЛОГЪТ СТАНА МЯСТО, КЪДЕТО МОЖЕШЕ ДА КАЖА КАКВО МЕ ЯДОСВА И КАКВО ИСКАМ ДА СТАНЕ.
Всички оплаквачки, че нападаме съсловието, всички ревове, че нямаме доказателства, всички щуротии, че сме търсили плюсове и прочити (това е най-тъпото) не ме дразнеха до момента, до който не прецених, че всъщност тези, другите, май нещо не са хора. Че са си оперирали безвъзвратно чуството, че са граждани и че искат да махнат и моето.
Е тука отече - няма как да се съглася.
Онзи постинг, предизвикал твоя постинг е глупост. Голяма.
Опит да се каже - ние сме различни, вие сте тълпа. В него няма нито една смислена теза. (извинявам се, че съм директен). Просто опит да се направят на интересни. Ако не беше за този случай нямаше да му обърна внимание - ама сега му обръщам.
Коментарите на докторката никодима са направо малоумни, обясних и го поне 20 пъти защо.
------------------------------------------------------------------------
плс, престани да говориш за пари и други глупости, моля))) не това е важно, не това е интересно, напротив.
цитирай
3. 4aiotgluhar4e - Да, права си! Най-страшно е, когато добър специалист е лош човек.
13.01.2011 21:33
Вече е почти ясно, че той ще опере пешкира, защото е наглец и изправи гилдията срещу себе си. Но само това не е достатъчно. Системата трябва да се ремонтира, заплащането да се обвърже с качеството на услугата, да се гарантират правата на пациентите. Не е нужно да откриваме топлата вода! Хората вече са го направили.
цитирай
4. 4aiotgluhar4e - Алекс, вероятно си забелязал, че не ...
13.01.2011 21:47
Алекс, вероятно си забелязал, че не пестя похвали за хора и постъпки, които харесвам. Толкова пъти ти свалях шапка, че настинах :)))
Но се мъча да бъда толерантна и да отчитам и другите гледни точки. Нали се сещаш, че е нормално един лекар да е съпричастен към колегата си, или поне да отчита фактите свързани с професията и системата, които ние не знаем. Успокой емоциите и ще видиш, че има резон в някои от тезите на лекарите. Ако се правим на съдии, ще заприличаме на сталински политкомисари. Ако обвиняваме цялото съсловие, ще го докараме до поведението на един министър, който се е превърнал в прокурор и съдия едновременно. И на двата типажа не искам да приличам.
Но определено не сме тълпа и мисля, че се аргументирах. А лекарите са умни хора и съм сигурна, че ще разберат. Ние сме от едната страна на барикадата. Крайно време е да сме от едната страна!
цитирай
5. elinora - Чайче,
13.01.2011 21:51
казала си най-важното още в заглавието. За човеците в бели престилки! Защото под бялата професионална престилка очакваме освен перфектната медицинска подготовка да я има и онази доброта и съпричастност, която прави лекаря истински.Няма ли го този момент на загриженост и доверие за каква помощ да говорим изобщо? Не знам Маджунов дали ще опере пешкира на народното недоволство, но се съмнявам изобщо, че добрите лекари са повече от лошите...
И съм сигурна, че нищо на света не може да изкупи болката на една детска сълза и на една детска смърт.
цитирай
6. анонимен - ще се самоцитирам - какво пуснах преди малко на никодима
13.01.2011 21:53
ето така можем да разговаряме. нормално.
ако наистина разбираш за какво се опитвам да надигам глас значи сме от една страна на барикадата.
заради нормалните лекари искаме промяна. веднага. простичка промяна. да се спрат кражбите и да получава повече този, който работи повече.
това, което казваш, че надписването на пътеки спасявало някого или някаква болница - извинявай, но няма да го приема. никога.
ако сервитьорът ти надписва сметката, понеже му е малка заплатата и голям кредита дали си ок? аз не.
и ИСУЛ не е малка селска болница, за да надписва, нали?
хайде сега заедно (лекари и пациенти, нормални лекари и нормални пациенти) да се съберем и да искаме промяна. ВЕДНАГА!
Но това може да стане, ако лекарите САМИ се отърсят от мършата в съсловието.
Знаете кои са - посочете ги!
Онзи кретен Кехайов, дето го държахте председател на Лекарския съюз (случайно го познавам лично) - е няма такова безочливо, крадливо и подкупно говедо. Що го търпяхте?
ОТРЪСКАЙТЕ ПОДКУПНИТЕ, КРАДЛИВИТЕ, ИСКАЩИТЕ ПАРИ НА РЪКА, БЕЗХАБЕРНИТЕ И ИЗНУДВАЧИТЕ - С ВАС СМЕ!
Но когато видим някой такъв и го посочим - не казвайте "нападат съсловието", моля. Защото тогава ставате като тях.
Просто е, нали?
цитирай
7. 4aiotgluhar4e - Съгласна съм с теб.
13.01.2011 22:05
alexalex написа:
ето така можем да разговаряме. нормално.
ако наистина разбираш за какво се опитвам да надигам глас значи сме от една страна на барикадата.
заради нормалните лекари искаме промяна. веднага. простичка промяна. да се спрат кражбите и да получава повече този, който работи повече.
това, което казваш, че надписването на пътеки спасявало някого или някаква болница - извинявай, но няма да го приема. никога.
ако сервитьорът ти надписва сметката, понеже му е малка заплатата и голям кредита дали си ок? аз не.
и ИСУЛ не е малка селска болница, за да надписва, нали?
хайде сега заедно (лекари и пациенти, нормални лекари и нормални пациенти) да се съберем и да искаме промяна. ВЕДНАГА!
Но това може да стане, ако лекарите САМИ се отърсят от мършата в съсловието.
Знаете кои са - посочете ги!
Онзи кретен Кехайов, дето го държахте председател на Лекарския съюз (случайно го познавам лично) - е няма такова безочливо, крадливо и подкупно говедо. Що го търпяхте?
ОТРЪСКАЙТЕ ПОДКУПНИТЕ, КРАДЛИВИТЕ, ИСКАЩИТЕ ПАРИ НА РЪКА, БЕЗХАБЕРНИТЕ И ИЗНУДВАЧИТЕ - С ВАС СМЕ!
Но когато видим някой такъв и го посочим - не казвайте "нападат съсловието", моля. Защото тогава ставате като тях.
Просто е, нали?

Напълно. Имаме различия само в изказа. И смятам, че точно Никодима е от нашата страна на барикадата. А ти не забравяй, че те познават системата по-добре от нас.
Не знам дали е просто. Не ми е работа да знам. Аз съм професионалист в своята област и вярвам, че никой не трябва да върши това, от което не разбира. Но това не означава, че не трябва да имам гражданска позиция и да се боря за граждански каузи. И както и теб, никой не може да ме спре, защото съм шило, за което не е ушита торба. Но се опитвах да ти кажа, че не е лошо да печелим съмишленици, при това умни хора.
цитирай
8. 4aiotgluhar4e - Нищо на света не може да изкупи болката на една детска сълза и на една детска смърт!
13.01.2011 22:16
elinora написа:
казала си най-важното още в заглавието. За човеците в бели престилки! Защото под бялата професионална престилка очакваме освен перфектната медицинска подготовка да я има и онази доброта и съпричастност, която прави лекаря истински.Няма ли го този момент на загриженост и доверие за каква помощ да говорим изобщо? Не знам Маджунов дали ще опере пешкира на народното недоволство, но се съмнявам изобщо, че добрите лекари са повече от лошите...
И съм сигурна, че нищо на света не може да изкупи болката на една детска сълза и на една детска смърт.

Това е истината, Ели, но се страхувам, че не само Маджунов, всички ние в някаква степен сме свикнали да не забелязваме болката на другите. Това вероятно е някакъв защитен механизъм, защото при толкова проблеми, ако страдаш и плачеш за всеки, ще откачиш. Но на мен ми е страшно. Понякога се събуждам от кошмар, който се модифицира, но в общи линии е някой се опитва за отсече дърво, да сгази куче, да пребие дете, аз се опитвам да застана по средата, а от страни една тълпа се хили шумно и никой не се опитва да помогне. Нашата обществена проказа се нарича бездушие, защото сами сме си се подредили така.
цитирай
9. masterpiece08 - Чайче,
13.01.2011 22:37
благодаря за вниманието, но нямах нужда от чак такъв PR. На мен ми беше пределно ясно, че постингът ми може да бъде низвергнат и нямам намерение да обяснявам,че съм го написала не, за да се направя на интересна, но това е друга тема и както казах който разбрал-разбрал. Пък дали е глупост или не, всеки е свободен да ми го каже в прав текст! Аз проблем с комуникацията нямам! Поздрави!
цитирай
10. malchaniaotnadejda7 - Благодаря ти, Чайче!
14.01.2011 00:13
Не само ти не заспиваш. И аз съм така. Потресът от станалото е трудно преодолим. Горките родители! Горката майчица на Гери! Дано утре всичко мине добре. А на съблогерите, които вложиха толкова време, сили и сърце, само ти благодари като хората. Да, редно е да се пишат имената им в сайта. За Валето, какво да кажа. Обичам я! Благодаря ти за човешки топлия постинг и до скоро!
цитирай
11. slavimirgenchev1953 - Всеки ред е верен.
14.01.2011 10:28
Всички сме в капана. Но така или иначе, във всяко нещо нека търсим първопричината, защото много хора се оплакват, че ги боли, без да да са наясно кой ги бие.
цитирай
12. mirandolina - Подкрепям !
14.01.2011 11:25
Не знам точно какво гласи Хипократовата клетва, която полагат лекарите, но мисля, че там има три важни думи - ДА НЕ ВРЕДЯ !
цитирай
13. nicodima - Чайче, какво повече от това да кажа!
14.01.2011 12:58
Наистина причините за относителната деморализация на лекарското съсловие са извън него, но към съсловието се отнасят априори като към такова без морал! Възмущението ми дойде от всички изречени квалификации по адрес на лекарите изобщо и от нагнетяването на напрежението. Някой има интерес да не се виждат прогнилите корени на ситуацията и се опитах на много места да го кажа, но доста късогледи и емоционални хора реагираха като стадо бикове на червено. После се чудят защо никой от лекарите в блога не ги подкрепи! Как да стане това? Може би аз излязох най-големия мазохист! На Маджунов могат и да му отнемат правата завинаги, да го вкарат в затвора - какво става после!!! Един съблогър, когото след ред изказвания не бих могла да уважавам, даже стигна в наглостта си дотам, че да иска лекарите да са слуги на пациентите. Няма слуги в тази работа, другарю! Сравнително млад си, за да те е учила Компартията, на която всички бяхме слуги. Болният и лекарят са партньори - нито лекарят е задължен на пациента / според Кодекса на професионалната етика, чл. 12 лекарят има право да откаже лечение /, нито пациентът на лекаря. Това, че знае повече, не трябва да дава право на лекаря да се държи високомерно към пациента и да го принизява като интелект в страданието му, нито пък пациента да се държи като че ли трябва да му се сервира оздравяването! Воплите и вайканията по форумите само ме карат да мисля, че този народ вече не може да разсъждава нормално и да се научи да канализира енергията си срещу действителните виновници! Борето Тодоров написа един чудесен постинг за гражданското общество, хубаво е повече хора да го прочетат!
http://boristodorov56.blog.bg/politika/2011/01/14/grajdani-ili-cyrvuli.667381
цитирай
14. 4aiotgluhar4e - Съжалявам!
14.01.2011 21:38
masterpiece08 написа:
благодаря за вниманието, но нямах нужда от чак такъв PR. На мен ми беше пределно ясно, че постингът ми може да бъде низвергнат и нямам намерение да обяснявам,че съм го написала не, за да се направя на интересна, но това е друга тема и както казах който разбрал-разбрал. Пък дали е глупост или не, всеки е свободен да ми го каже в прав текст! Аз проблем с комуникацията нямам! Поздрави!

Явно не съм се изразила достатъчно ясно, щом смяташ, че това е PR. Може и дългият постинг да ти е досадил и да не си го дочела, но и твоят не беше кратък, а и проблемът е твърде сложен.
Исках да кажа, че при обществени конфликти винаги има много гледни точки, но не е задължително те да си противоречат. Важното е да разберем, че никой не е невинен и никой не е освободен от отговорността да помогне за разрешаването на проблема.
Е, поне опитах. Поздрави!
цитирай
15. 4aiotgluhar4e - Недей, Надя!
14.01.2011 21:40
malchaniaotnadejda7 написа:
Не само ти не заспиваш. И аз съм така. Потресът от станалото е трудно преодолим. Горките родители! Горката майчица на Гери! Дано утре всичко мине добре. А на съблогерите, които вложиха толкова време, сили и сърце, само ти благодари като хората. Да, редно е да се пишат имената им в сайта. За Валето, какво да кажа. Обичам я! Благодаря ти за човешки топлия постинг и до скоро!

За такива неща не се благодари. Дано да няма повече плачещи родители!
цитирай
16. 4aiotgluhar4e - Еееех, прав си!
14.01.2011 21:43
slavimirgenchev1953 написа:
Всички сме в капана. Но така или иначе, във всяко нещо нека търсим първопричината, защото много хора се оплакват, че ги боли, без да да са наясно кой ги бие.

Грешната кройка на здравната система е само отражение на грешната кройка на държавата. Надявам се в министерството да са чули какво каза днес безмълвният протест пред ИСУЛ! Пък ако се събуди и църквата!
цитирай
17. divna8 - Поздравления и от мен, чудесно к...
14.01.2011 21:45
Поздравления и от мен, чудесно казано!!!
Няма как да се каже накратко...
Съгласна съм с всичко написано тук!
Още веднъж: моите уважения за смисленото СЛОВО!
цитирай
18. 4aiotgluhar4e - Поздрави!
14.01.2011 21:49
mirandolina написа:
Не знам точно какво гласи Хипократовата клетва, която полагат лекарите, но мисля, че там има три важни думи - ДА НЕ ВРЕДЯ !

http://bg.wikisource.org/wiki/%D0%A5%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B2%D0%B0
цитирай
19. 4aiotgluhar4e - Воплите и вайканията по форумите ...
14.01.2011 21:55
nicodima написа:
Воплите и вайканията по форумите само ме карат да мисля, че този народ вече не може да разсъждава нормално и да се научи да канализира енергията си срещу действителните виновници! Борето Тодоров написа един чудесен постинг за гражданското общество, хубаво е повече хора да го прочетат!
http://boristodorov56.blog.bg/politika/2011/01/14/grajdani-ili-cyrvuli.667381

Така е, мрънкането е по-лесно.
Аз вече написах мнението си - няма невинни. Докато в съзнанието на българина не се върнат десетте божи заповеди и не започнем да работим, все ще е така. Алтернативата... знаеш каква е на Балканите. Не ми се ще!
цитирай
20. masterpiece08 - Да де, пропуснах да сложа кавичките ...
14.01.2011 23:52
Да де, пропуснах да сложа кавичките на PR-a, но както и да е! Жива и здрава!
цитирай
21. kosara2008 - !!!
15.01.2011 20:55
поздравление!! и
да
продължим!!!да не спираме с такива постинги, нека има повече!!!

след тях, в подходящо време, непрекъснато!!! и последващи действия!!!
цитирай
22. 4aiotgluhar4e - Аз нямам намерение да спирам и никога не съм си мълчала за каквато и да било нередност. Просто не знам как.
15.01.2011 22:24
kosara2008 написа:
поздравление!! и
да
продължим!!!да не спираме с такива постинги, нека има повече!!!

след тях, в подходящо време, непрекъснато!!! и последващи действия!!!

цитирай
23. monna - А в чирковата "Св.Екатерина".....
16.01.2011 18:43
....още на регистратурата, предварително платих 300 лв. - за благотворителна цел, така обясниха, а всъщност процедурата, която трябваше да направят, не беше сполучлива и все едно, че нищо не са направили на баща ми.
Беше по клинична пътека мисля че № 7, и пак се заплаща... В бургаската болница
"Лайф", пак за три нощувки и пак по клинична пътека, също 300 лв. - за вип престой!! В "Дева Мария" - най-новата бургаска болница - същата история по 100 лв. на ден, се заплаща... Затова, казвам, че тези клинични пътеки, нищо не означават, защото здравеопазването се заплаща, а ако не си платежоспособен - умираш...
За какво са тези здравни осигуровки - лични и от работодателя, след като непрекъснато, за всички манипулации плащаме?!! Куца нещо в системата на здравеопазването и изтичат средства, но къде - там е въпросът?!?
цитирай
24. 4aiotgluhar4e - . . . . още на регистратурата, пре...
16.01.2011 23:41
monna написа:
....още на регистратурата, предварително платих 300 лв. - за благотворителна цел, така обясниха, а всъщност процедурата, която трябваше да направят, не беше сполучлива и все едно, че нищо не са направили на баща ми.
Беше по клинична пътека мисля че № 7, и пак се заплаща... В бургаската болница
"Лайф", пак за три нощувки и пак по клинична пътека, също 300 лв. - за вип престой!! В "Дева Мария" - най-новата бургаска болница - същата история по 100 лв. на ден, се заплаща... Затова, казвам, че тези клинични пътеки, нищо не означават, защото здравеопазването се заплаща, а ако не си платежоспособен - умираш...
За какво са тези здравни осигуровки - лични и от работодателя, след като непрекъснато, за всички манипулации плащаме?!! Куца нещо в системата на здравеопазването и изтичат средства, но къде - там е въпросът?!?

Не просто куца, monna! По корем се влачи! Защото позволяваме.
Ти защо плати? Защото се страхуваше за близък човек, нали! В такива случаи системата винаги надушва слабото ни място и номерът минава. Аз бях окомуш и подадох сигнал, защото беше за мен, но ако беше болен мой близък, щях да си платя като поп. Въпреки ясното съзнание, че не трябва да се поддавам.
Колективно сме я сътворили тая помия - един с вземане, друг с даване, трети с траене...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 4aiotgluhar4e
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1875528
Постинги: 130
Коментари: 3956
Гласове: 13944
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930